Никола Тесла

28.05.2020

Музеј поново отворен од 2. јуна

Image

Музеј Николе Тесле је отворен за посетиоце од 2. јуна 2020. године. Отварамо врата посетиоцима свим данима осим понедељка, у периоду од 12 до 18 часова. Стручна вођења кроз изложбену поставку биће организована на српском и енглеском језику, на почетку сваког сата. Цена улазнице за туре са водичем на српском износи 250 динара, са водичем на енглеском 500 динара, а за децу предшколског узраста улаз је бесплатан. Групни обиласци могу се резервисати путем електронске поште info@tesla-museum.org или позивом на телефон 011/2433886 од понедељaка до петка 10:00-15:00.

Због мера које су на снази у циљу заштите становништва од заразне болести Ковид-19, посетиоци ће моћи да обиђу изложбену поставку уз поштовање мера физичке дистанце и ношење заштитних маски.

Током радног времена, у Музеју Николе Тесле пројектоваће се филм који хронолошки приказује Теслин живот, од рођења 1856. године у Смиљану, преко година школовања проведених у Европи и првих запослења и изума, до одласка у САД и најплоднијег периода Теслиног рада чији је резултат велики број изума, нових техничких решења формулисаних и заштићених кроз преко 300 регистрованих патената.

На сталној поставци музеја изложени су лични предмети које је научник свакодневно користио, инструменти из његових лабораторија, као и урна са Теслиним посмртним пепелом која се са посебним пијететом чува у Музеју од 1957. године. Податке о Теслином животу и кључне области Теслиног научног рада илуструје велики број фотографија и докумената из Теслине заоставштине који се данас чувају у Музеју Николе Тесле у Београду.

Изложбена поставка приказује и Теслине изуме са краја 19. и почетка 20. века који захваљујући својој једноставности и универзалности и данас у примени и део су окружења савременог човека. Атрактивности посете Музеју нарочито доприноси и демонстрација рада модела Теслиних најзначајнијих изума, а нарочито високонапонског трансформатора у којој током стручних вођења могу да учествују и посетиоци Музеја.