Никола Тесла

16.10.2019

Изложба о Николи Тесли у Атини

Image

Изложба Музеја Николе Тесле „Никола Тесла – човек испред свог времена“ свечано је отворена 16. октобра у атинском Музеју античке грчке технологије Котсанас. Изложбу, која ће трајати до 31. јануара 2020. године, отворили су Костас Котсанас, оснивач музеја Котсанас и Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле, а гости на отварању били су амбасадор Републике Србије у Грчкој Душан Спасојевић и члан градског већа др Фадиљ Еминовић.

Циљ изложбе је да грађане и госте Атине боље упозна са Теслиним најзначајнијим изумима и укаже на универзалност Теслиних идеја која чини да његови патенти и техничка решења не буду превазиђени ни у 21. веку.

Изложба је припремљена под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда и део је стратегије Музеја да Теслину заоставштину, као део културног блага Србије, презентује у музејима широм Европе и Света.

Директорка музеја Ивона Јевтић подсетила је да су Грчка и Србија земље које веже блиско пријатељство кроз историју, а да културна размена унапређује и друге аспекте сарадње. Ово је четврта изложба Музеја Николе Тесле у иностранству у овој години, након изложби у Јапану, Кипру и Италији.

Image