Никола Тесла

01.11.2019

Изложба Музеја Николе Тесле у Парагвају

Image

Од 29.10. до 02.11. ове године је реализован пројекат о сарадњи система Итаипу, Музеја Никола Тесла и Амбасаде Р. Србије у Буенос Ајресу, који је сачињавао постављање изложбе „Енергија за будућност: Никола Тесла и развој хидроенергије" у Музеју Итаипу, у граду Сиудад дел Есте.

Отварању изложбе је присуствовао велики број научника и културних радника овог града, као и највиши представници општине и велики број младих истраживача. Овом поставком је обележена годишњица хидроцентрале која производи највише струје у свету (100.000 М\Л/ћ годишње).

Упоредо су организоване и две конференције, на универзитетима у Сиудад дел Есте и Асунсиону, под називом „Тесла, дух, дело и визије“, које је одржао Др. Бранимир Јовановић.

Сматрамо да је овај пројекат веома важан корак у успостављању сарадње две земље, а пре свега у упознавању парагвајских научника и културних кругова са животом, делом и пореклом Николе Тесле.

Такође сматрамо да ће овај први корак у сарадњи бити само почетак нових пројеката са разним културним и научним институцијама Парагваја, које су овом приликом, у више наврата, изразиле начелни интерес. (И. Арсенић)

Image

Image