О нама

Историјат

После смрти Николе Тесле, старање о његовој имовини је према судској одлуци америчких власти из јануара 1943. године, припало Сави Косановићу, сину Теслине најмлађе сестре Марице. Сава Косановић српски политичар, публициста и дипломата је у то време био члан Владе Краљевине Југославије у избеглиштву и боравио је у Њујорку.

Целокупна имовина Николе Тесле је после његове смрти запакована, запечаћена и предата Служби за чување имовине странаца. Из хотела Њујоркер она је пренета у „Магацине и складишта Менхетн“ у коме су се од раније већ налазиле смештене неке Теслине ствари.

Image

Залагањем Саве Косановића 1951. године су коначно сви лични предмети и списи Николе Тесле пренети у Београд. Сава Косановић их је потом поклонио држави. Заоставштина Николе Тесле је бродом „Србија“ упловила у луку Ријека септембра 1951. године. Потом је возом пренета у Београд где је смештена на Електротехнички факултет. Јуна 1952. године, она је пренета у „Генчићеву вилу“ у тадашњој улици Пролетерских бригада 51, у којој се и данас налази музеј.

На предлог Савета за науку и културу Владе, а на основу члана 80. става 2. Устава ФНРЈ, влада ФНРЈ донела је 5. децембра 1952. године Решење о оснивању Музеја Николе Тесле. Ово решење потписао је Јосип Броз Тито. Решење је објављено у Службеном листу ФНРЈ, бр. 59 од 10. децембра 1952. године. Исте године, за првог директора је изабран професор Филозофског Факултета Вељко Кораћ.

Image

Музеј Николе Тесле у Београду је отворен за јавност 20. октобра 1955. године и био је први технички музеј у Југославији. Овом приликом представљена је стална поставка на којој су посетиоци могли посматрати верно израђене моделе по Теслиним нацртима.

Годину 1957. можемо сматрати почетном годином музеолошке делатности Музеја Николе Тесле јер је тек тад, урном која је донета у музеј, била употпуњена стална поставка. Од 9. октобра 1969. музеј је у власништву града Београда, јер су одлуком објављеном у Службеном листу СФРЈ, споразумно пренета оснивачка права и обавезе са Федерације на град Београд.

Музеј Николе Тесле је данас по свему јединствена институција науке и културе у Србији, а и у свету. Једини је музеј који чува оригиналну и личну заоставштину Николе Тесле. Поседује следеће изузетно вредне колекције:

  • Преко 160.000 оригиналних докумената
  • Преко 2000 књига и часописа
  • Преко 1200 историјско-техничких експоната
  • Преко 1500 фотографија и стаклених фотоплоча оригиналних техничких
  • Преко 1000 планова и цртежа.

Подкатегорије